![](/media/lib/90/n-ciasto-czekoladowe-b3f7c1079b32510860c644976181587b.jpg)
Przy wysokim poziomie cukru skóra szybciej się starzeje
15 grudnia 2011, 18:19Osoby, które lubią słodycze, mogą zaszkodzić nie tylko swojej wadze i zębom, ale również skórze. Jeśli ktoś ma wyższy poziom glukozy w surowicy, wydaje się ludziom starszy, niż jest w rzeczywistości, bo najwyraźniej skóra szybciej się starzeje.
![](/media/lib/99/n-pszenica-aa4b1e9fc50788209c20165ec19c49fe.jpg)
CO2 zagraża źródłom żywności
8 maja 2014, 11:56Naukowcy z Harvard School of Public Health (HSPH) przeprowadzili badania, które wskazują na najpoważniejsze jak dotychczas zagrożenie dla ludzkiego zdrowia związane z globalnym ociepleniem. Uczeni z Harvarda ostrzegli, że gdy koncentracja CO2 w atmosferze osiągnie taki poziom, jaki jest obecnie prognozowany dla roku 2050, to będziemy mieli do czynienia ze znaczącym spadkiem zawartości cynku i żelaza w roślinach uprawnych
![](/media/lib/294/n-migdaly-i-czekolada-c9b3d121873a11bbf9ad00d896141b1f.jpg)
Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
![](/media/lib/373/n-businesswoman-0ef162c31f5c82132a90b8612675a3ef.jpg)
Stres męża rośnie, gdy żona zapewnia 40% dochodów rodziny
19 listopada 2019, 12:52Doktor Joanna Syrda z Uniwersytetu w Bath zauważyła, że mężowie są najmniej zestresowani, jeśli ich żony zapewniają nie więcej niż 40% dochodów gospodarstwa domowego. Jeśli jednak pensja żony wykracza poza ten poziom, stres panów rośnie. Najbardziej są zaś zestresowani, gdy są całkowicie uzależnieni ekonomicznie od żon.
![](/media/lib/41/gielda-72a8595bf31aa9e4513cdf82cd4eacf0.jpg)
Testosteron przydaje się maklerom
13 stycznia 2009, 10:13Naukowcy z University of Cambridge dowodzą, że o sukcesie maklera giełdowego w większym stopniu decyduje biologia, niż nabyte umiejętności. Z badań opublikowanych w Proceeding of the National Academy of Sciences wynika, że maklerzy, którzy w okresie prenatalnym byli wystawieni na działanie większych ilości testosteronu, zwykle zawierają bardziej korzystne transakcje.
![](/media/lib/96/n-tran-w-kapsulce-18baac2ede7ed642dfc3eede4f0d050d.jpg)
Tłuszcze rybie wspomagają gojenie odleżyn
5 grudnia 2012, 07:24Dieta obfitująca w tłuszcze rybie nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale i poprawia stan odleżyn u krytycznie chorych osób.
![](/media/lib/135/n-otylosc-af6456a505a7f8e04832c4dcad6f4bbf.jpg)
Otyłość po cichu uszkadza serce
21 listopada 2014, 12:00Otyłość prowadzi do subklinicznego uszkodzenia mięśnia sercowego i zwiększa ryzyko niewydolności serca nawet u osób bez choroby tego narządu.
![](/media/lib/319/n-niedzwiedz-37a43e44add6dc4dc0c0797a707cfb87.jpg)
Międzynarodowe zakazy pomagają oczyszczać Arktykę
31 sierpnia 2018, 05:49Jak dowiadujemy się z badań międzynarodowej grupy naukowej, w Arktyce doszło do zmniejszenia poziomu niektórych trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO) po tym, jak uchwalono regulującą je Konwencję Sztokholmską.
![](/media/lib/464/n-watroba-03253b2fef537a261689524919741a81.jpg)
„Dobry” cholesterol chroni przed uszkodzeniami wątroby
23 lipca 2021, 10:57HDL, zwany potocznie „dobrym cholesterolem”, zapobiega odkładaniu się cholesterolu LDL w naczyniach, chroni krwinki przed rozpadem, bierze udział w syntezie hormonów. Teraz okazuje się, że odgrywa jeszcze co najmniej jedną dodatkową dobroczynną rolę.
Komu szkodzi dobry cholesterol?
26 maja 2010, 08:51Wszyscy słyszeliśmy powtarzane co i rusz komunikaty, że dla dobra układu sercowo-naczyniowego należy obniżać poziom złego cholesterolu LDL i podwyższać stężenie dobrego cholesterolu HDL. Okazuje się, że w przypadku pewnej grupy osób to nieprawda i rzekomo dobry cholesterol zwiększa u nich ryzyko nawracających bóli w klatce piersiowej, zawałów serca, a nawet śmierci.